My Cutest Followers

HELP ME CLICK THIS (dah klik,bagitahu ok,nanti wani boleh balas balik)

Wednesday, February 1, 2012

7 PERBUATAN BERBAHAYA SELEPAS MAKAN

Views

Assalamualaikum w.b.t....
waSSup all? haish,lamanya tak update blog..
harini half day je practical..sbb ktorg punta CI mc..
and bila dah ada kat hostel,tak taw pulak nak buat pa..
so,terjadilah entry ini...

okayh,entry kali ni aku buat sebab aku terbaca dekat satu laman..
jom baca artikel ni...

7 perkara berbahaya selepas makan yang mungkin kita tidak sedar:


1. Jangan merokok ----- Eksperimen dari pakar-pakar membuktikan bahawa merokok sebatang rokok selepas makan adalah setanding dengan menghisap 10 batang rokok (risiko kanser lebih tinggi)
2. Jangan memakan buah-buahan dengan segera ----- Segera makan buah-buahan selepas makan akan menyebabkan perut kembung dengan udara. Oleh itu, ambil buah-buahan 1-2 jam selepas makan atau 1 jam sebelum makan.
3. Jangan minum teh ----- Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan itu sukar untuk dihadam.
4. Jangan mandi ----- Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan itu. Oleh itu, jumlah darah sekitar perut akan berkurangan, ini akan melemahkan sistem pencernaan di dalam perut kita.


5. Jangan tidur dengan serta-merta ----- makanan yang kita ambil tidak akan dihadam dengan betul. Oleh itu, ia akan menyebabkan gastrik dan jangkitan di dalam usus kita.
6. Jangan longgarkan tali pinggang anda ----- melonggarkan tali pinggang selepas makan dengan mudah akan menyebabkan usus terbelit dan tersekat.
7. Jangan berjalan kira-kira ----- Orang ramai selalu berkata bahawa selepas makan berjalan seratus langkah dan anda akan hidup sehingga 99 tahun. Sebenarnya itu tidak benar. Berjalan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak dapat untuk menyerap khasiat daripada pengambilan makanan kita.

4 pengkritik:

Gadis Biasa said...

tapi sslu je org ckp kira lepas jln n mkn buah kan..
n smokers lps mkn msti nk smoke
:)

mira maisara said...

no 6 tu..menarik :D

DOMU-KON said...

hehehe..menrik.. so, if ada lah org yg merokok aftr makan mmbca..insafla yer.. hehehe..

SnowladieS said...

banyak yg selalu buat tu takboleh :((

eh btw sy tag awk kt link ni http://applewhitev.blogspot.com/2012/03/bcr-kontest-2-how-i-met-bcr.html

bacalah :)