My Cutest Followers

HELP ME CLICK THIS (dah klik,bagitahu ok,nanti wani boleh balas balik)

Friday, September 9, 2011

10 NEGARA TERBERSIH DI DUNIA

Views

Assalamualaikum w.b.t..
Okayh, wani tak nak membebel panjang,mesti korang nak tengok
gambar je kan? (tawu pon takot ko wani)
ok2,jom sroll bawah ni...

1) SWITZERLAND

Swiss tidak hanya terkenal dengan cokelat dan jam tangan, tetapi juga
untuk kebersihan..
Posisinya berada di puncak daftar teratas
negara terbersih dengan EPI dari 95,5..(apa cik wani ni merapu,baca cukup,jangan banyak tanya)..
Sebagai negara yang bersih, angka harapan hidup juga tinggi iaitu 81 tahun..

2) SWEDEN
Swedia adalah negara terbersih kedua dengan EPI dari 93,1..
Swedia mencetak nilai kuat di daerah-daerah dengan isu environmental, pencemaran udara,
air minum, dan pembebasan gas rumah kaca..
Apakah Anda tahu bahawa mereka merawat hutan mereka? (aku pun tak tawu) maka pembebasan gas rumah kaca mereka pun rendah..

3)NORWAY
Norwegia terikat dengan Swedia di tempat kedua..
EPI dari Norwegia adalah 93,1. Norwegia tidak hanya negara terbersih kedua
tetapi juga negara terkaya ketiga di dunia..
Skor mereka sempurna iaitu 100 dalam parameter seperti kualiti air dan udara,
peringkat ozon, dan sanitasi. 98% dari elektrik yang dihasilkan diperoleh
dari tenaga Hydro (air) di Norwegia.

4)FINLAND
Finlandia di posisi keempat dengan EPI dari 91,4.. Skor Finlandia adalah 99,3
yang diambil dari parameter kesihatan persekitaran dan hal ini menunjukkan
betapa mereka peduli terhadap persekitaran mereka..
Skor mereka lebih dari 97 pada parameter air dan kualiti udara..
Skor mereka sempurna iaitu 100 dalam mempertahankan hutan..
Mereka agak tertinggal dalam kategori seperti perlindungan laut dan subsidi pertanian..

5) COSTA RICA
Costa Rica mengambil tempat kelima dengan EPI dari 90,5..
Costa Rica sangat memperhatikanpersekitaran mereka dan mereka pun
mengambil langkah-langkah untuk meneutralkan karbon pada tahun 2021..
Costa Rica mendapat nilai 97 atau lebih baik dalam parameter penjagaan hutan,
pencemaran udara, dan lain-lain..
Tapi mereka agak tertinggal dalam parameter perlindungan laut..

6) AUSTRIA
Austria dengan EPI 89,4 selesai di tempat keenam..
Skor mereka sempurna dengan nilai 100 dalam parameter sanitasi,
air minum, kehutanan, tumbuh saham, peraturan racun perosak dan perlindungan laut..
Seperti rakannya, Finlandia, Austria pun agak terlalu tertinggal dalam masalah subsidi pertanian..Skor pembebasani CO² industri mereka adalah 82,3..

7) NEW ZEALAND
New Zealand mendapatkan skor EPI 88,9..New Zealand tahu cara menjaga
lingkungan dan telah mencetak 84,9 di daerah-daerah
seperti indeks pemuliharaan yang efektif..
New Zealand juga mendapat nilai yang sangat baik untuk kemurnian udara dan air..

8) LATVIA
Latvia mendapatkan skor di lapan point dengan nilai EPI dari 88,8,
hanya selisih 0,1 denga New Zealand..Skor mereka sempurna
iaitu 100 dalam parameter bandar tertentu, ozon kesihatan,
kehutanan, tekanan air, pertumbuhan pokok, tekanan irigasi dan ekosistem ozon..

9) COLUMBIA
Columbia mendapatkan EPI 88,3 dan berada di tempat kesembilan..
Columbia bergantung pada pendapatan eksport produk kopi dan bunga..
Columbia mendapat 99,9 pada parameter lahan tanaman intensif..
Harapan hidup di Columbia adalah 73 tahun..

10) FRANCE
France ada di posisi kesepuluh dengan EPI 87,8. Skor mereka sempurna
iaitu 100 dalam parameter air minum, kehutanan, pengkhususan bandar,
dan pertumbuhan pokok..Skor mereka lebih dari 95 di parameter pencemaran udara,
kesihatan ozon, luas lahan terbakar, dan ekosistem ozon..

(Fuhh,panjang giler cik wani ni berceloteh..semua ni wani search kat google..
kalau ada apa-apa info yang salah,wani mintak maaf k)

6 pengkritik:

AreNieZa said...

biler la nieza nk kew tempat2 yang cntik seperti diatas yek...

Mimie said...

kan best kalau negara kita bersih mcam negara2 kat ats ni..negara2 kat ats ni mmg cntik.. :)

Wanie said...

wanie pn tringin nak p salah satu negara kat atas...nk p bulan madu kat sana... (ceit,gatainyo ko..haha) :D

Ayie a.k.a Nyei said...

hai wanie!

nak giii..pasni buat post negara terkotor plak ek! mesti power..ade epi negatif tak eh?..hahaaa :P

said...

saya suke tengok semua pemandangan dari lokasi kat atas tuh...menenangkan jiwa..hehe ;P

Wanie said...

Ayie: Hehe..InsyaAllah...